top of page
achtergrond.jpg

Geschiedenis en doelstellingen

Geschiedenis

De geschiedenis van Het Kervel, gelegen in de Gelderse Achterhoek, gaat terug tot ca. 1370 en is daarmee één van de oudste landgoederen in deze omgeving. Het kwam voort uit: "Die adellijke havesathe Meyerinck." In 1422 was het eigendom van Steven van Kervenhem (of ook: Kervenheim). Sommigen zeggen dat twee dames uit het duitse Kervenheim, niet ver van Venlo, het deze naam voor het eerst gaven. Er is hier heel veel gebeurd. Het hoofdgebouw werd enkele malen herbouwd.

1492328323.jpeg

In de gevel prijkt nog een steen die daaraan herinnert. In die tijd besloeg het totale landgoed met boerderijen en landerijen ca. 1138 ha. In één van de langstdurende veilingen werd alles geveild in 1917. In de 2e wereldoorlog deed Het Kervel dienst als noodziekenhuis en onderduikadres. Eigenaar was toen de joodse familie Philips en het beheer werd overgelaten aan familie de Graaf. Hierover is een prachtig boek verschenen van de Hengelose schrijver W.J.M. Hermans, met als titel: "Adres Kervel-kelder." Van 1949 tot 1969 deed het dienst als klooster en werd de kapel gebouwd. In 1985 werd het betrokken door de stichting Elia, de huidige beheerder. Het landgoed is nu ca. 2,2 hectare met park en tuin eromheen. In de negentiger jaren werd Het Kervel een gemeentelijk monument. Er staat een prachtige Amerikaanse beuk op de landelijke monumentenlijst, die met zijn ca. 30 meter, hoog boven alles uit steekt. 

Beheer en Doelstellingen

De stichting werd opgericht door een aantal enthousiaste christenen, die veelal in sociaal- en evangelisatiewerk betrokken waren en die ontdekten hoe goed het zou zijn om een plaats te hebben in een rustige omgeving, waar mensen eens even kunnen bijtanken en tot bezinning kunnen komen. De doelstellingen van de stichting Elia zijn daarom gericht op de gezondheid en het welzijn van de mensen. Daartoe worden er allerlei cursussen en bijeenkomsten georganiseerd, die vooral op Het Kervel plaatsvinden, maar ook wel elders in binnen- en buitenland. Ook wordt regelmatig een nieuwsbrief verstuurd en tijdschrift ‘De Ark’ wordt van hieruit uitgegeven. Tevens worden er diverse projecten, vnl. in de derde wereld ondersteund. Beheer en onderhoud wordt door enkele vaste krachten en de hulp van vrijwilligers gedaan. Om dit alles financieel mogelijk te maken, worden er kamers en appartementen verhuurd en wordt de stichting door een aantal donateurs gesteund. Verdere inkomsten bestaan uit de opbrengsten van weekenden en evenementen alsook de bescheiden verkoop van enkele producten. Veel groenten en fruit komt van eigen bodem. U bent hartelijk welkom om hieraan mee te werken op wat van manier dan ook (zie onder 'helpen?' en 'doneren')

Het logo

De drie engelen met hun bazuinen kunt u terugvinden in Openbaring 14:6-13. Dit is in feite de kern van de laatste boodschappen van redding van een liefdevolle Schepper aan deze met de ondergang bedreigde wereld. Het ontwerp werd gemaakt door een bureau, W. White, uit Los Angeles, USA, die het pro deo aanboden aan de Stichting Elia.

logo.png

Address:

Kervelseweg 38,

7255 KW Hengelo (Gld), NLetherlands

 

Tel: +31 (0) 575 463355

tijdschriftdeark@gmail.com

 

Bank Account:

NL27 INGB 0004 7247 92

BIC/SWIFT:  INGBNL2A

K.v.K. Arnhem: 41040185

Get in touch

bottom of page